Waarom zijn massages goed voor je?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Massages zijn dé manier om zowel lichaam, als geest te ontspannen. Dit is echter niet het enige voordeel van een massage, want het is ook goed voor de doorbloeding van je lichaam.

Massages zijn niet enkel fijn, maar hebben wel degelijk een positief effect op jouw totale gesteldheid. In dit artikel belicht ik de voordelen van massages, welke soorten massages er zijn en handige massage hulpmiddelen. Ontdek zelf, wat de voordelen van een massage zijn voor jou.

Inhoudsopgave

Voordelen massage

Massages hebben een positieve invloed op de werking van het lichaam. Ze stimuleren de bloedsomloop, helpen spierweefsel te herstellen, verlichten spierknopen (triggerpoints) en verlagen stress. Dit laatste draagt weer bij aan een goede nachtrust en het verlagen van spanningen. Tijdens een massage komt er serotonine vrij. Deze neurotransmitter zorgt voor een verbeterde stemming en geeft je zelfvertrouwen een boost. Regelmatige massages zorgen dan ook voor ontspanning, van zowel je lichaam als geest.

Een massage is ook een fijne manier, om de band tussen jou en je partner te versterken. Na een massage komt er namelijk endorfine en oxytocine vrij. Het hormoon endorfine draagt bij aan het geluksgevoel. Oxytocine speelt eveneens een belangrijke rol bij gevoelens van plezier en de verbinding tussen personen.

Massages zorgen voor ontspanning van zowel je lichaam

als je geest.

Soorten massages

Er zijn ontzettend veel soorten massages en hulpmiddelen. Denk aan een massage gun, een cupping massage of een hotstone massage. Het is belangrijk om een massage te kiezen, waarbij jij je het prettigste voelt. Stel je zelf de vraag, waarom je op zoek bent naar een massage. Zoek je een manier om te ontspannen? Heb je regelmatig last van spier- of gewrichtspijn? Wil je je stressniveau verlagen? Heb je last van een fysieke aandoening? Of zoek je naar een leuke activiteit voor jou en je partner? Hieronder bespreek ik een aantal verschillende massages en de bijbehorende voordelen.

Massage gun voordelen

Een massage gun is een apparaatje, dat een professionele deep-tissue massage uitvoert. Door middel van trillingen is het mogelijk, om een specifiek gebied te masseren. Dankzij de verschillende niveaus, pas je de intensiteit van de massage zelf aan. Gebruik een massage gun bijvoorbeeld voor het opwarmen van de spieren of juist na een intensieve workout. Een massage gun is ook erg geschikt als je een zittend beroep hebt en kampt met nek- of spierpijn.

Het grote voordeel van een massage gun is, dat je deze overal mee naartoe neemt en je deze ook kunt gebruiken met je kleding aan. Andere voordelen van een massage gun zijn: het masseren van specifieke probleemgebieden, het verbeteren van je nachtrust en het besparen van geld, doordat je de massages zelf uitvoert. Een massage gun zorgt voor een professionele massage, waar en wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Hotstone massage voordelen

Als je vaak moe bent, is een hotstone massage een goede manier om je energie terug te krijgen. Bij een hotstone massage worden warme stenen en oliën gebruikt, om zowel lichaam en geest volkomen te laten ontspannen. De stenen worden op bepaalde plekken op het lichaam geplaatst, zodat de warmte in het lichaam kan dringen. Deze stenen worden eveneens gebruikt om het lichaam te masseren.

Een hot stone massage klinkt wellicht ingewikkeld, maar het is een erg fijne activiteit om samen met je partner te proberen. Een hot stone massage biedt verschillende voordelen, zoals het verlichten van pijn, het verminderen van angsten en stress, het verbeteren van het immuunsysteem, het voorkomen van slapeloosheid en het ontspannen van de spieren. Een massage met hete stenen, is een perfecte manier om stress te verlichten en je op te laden met nieuwe energie.

Thaise massage voordelen

Een Thaise massage is een van de meest bekende massages en werd van oorsprong gebruikt als geneeswijze. Thaise massages bestaan al meer dan 2.500 jaar en komen voort uit de gedachte dat lichaam en geest één zijn. Thaise massages, oftewel nuat phaen boran, worden grofweg onderverdeeld in twee stromingen, waarvan de ene pijnlijker is. Bij beide varianten wordt het lichaam gemasseerd, terwijl het in een soort yoga houding is gebracht. Degene die de massage verricht, gebruikt zowel knieën, ellebogen en soms ook het vollledige lichaamsgewicht tijdens het masseren.

Het gehele lichaam wordt tijdens de massage behandelt, gezien een Thaise massage zich richt op zowel lichamelijke als emotionele klachten. Thaise massages hebben het grote voordeel om, het lichaam in balans te brengen. Andere voordelen van Thaise massages zijn: blokkades in het lichaam losmaken, het stimuleren van het zenuwstelsel, de bloedcirculatie verbeteren, stress en depressiviteit verlichten en slapeloosheid tegen gaan.

Cupping massage voordelen

Bij een cupping massage wordt gebruik gemaakt van cups, welke op het lichaam worden geplaatst en vacuüm worden getrokken. Soms worden deze met behulp van massage olie, over het lichaam bewogen. Er zijn verschillende soorten cups, gemaakt van diverse materialen, zoals onder andere glas, siliconen, cups met een bal of cups met een pomp. Cupping massages zijn onder te verdelen in een dry cupping massage en een wet cupping massage. Bij de laatste worden er gaatjes of sneetjes in de huid gemaakt, zodat er bloed naar boven kan komen.

Cupping massages worden onder meer toegepast om cellulitis te verminderen, bindweefselproblemen te verhelpen en spierblessures te herstellen. Cupping massages zijn niet geheel zonder risico en dienen met voorzorg te worden uitgevoerd. Bij een verkeerde toepassing kunnen infecties ontstaan (wet cupping) en kan weefsel afsterven.

Voordelen Indiase hoofdmassage

Een Indiase hoofdmassage komt voort uit de Ayurvedische geneeswijze. Het is dan ook een vorm van een Ayurvedische massage. De massage wordt gericht op drie verschillende chakra’s van het lichaam, waarbij de bovenrug schouders, nek, armen en het hoofd aan bod komen. De massage is uitermate geschikt voor het behandelen van pijn en spanningen in deze lichaamsdelen.

Andere voordelen van een Indiase hoofdmassage zijn, het verlichten van spanningshoofdpijn, het verminderen van stress, het tot rust komen van de geest en het verbeteren van de ademhaling. Voor een hoofdmassage kun je naast je handen, ook gebruik maken van een hoofdmassage spin of een ander (elektrisch) hoofdmassage apparaat.

Voordelen manuele massage

Een manuele massage is, zoals de naam het al zegt, een massage die handmatig wordt uitgevoerd. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten manuele massages, zoals bijvoorbeeld een Zweedse massage, stoelmassage en ontspanningsmassage. Een manuele massage wordt meestal uitgevoerd door een professional, aangezien aandoeningen kunnen verergeren indien de massage niet juist wordt uitgevoerd.

Een manuele massage heeft als grootste voordelen, het verminderen van stress en het zorgen voor ontspanning. Tijdens het masseren wordt de bloedsomloop gestimuleerd en afvalstoffen worden beter door het lichaam afgevoerd. Een manuele massage is ook erg geschikt om spieren los te maken en knopen in het lichaam te verwijderen.

Massage olie en lotion

Voor een ontspanningsmassage wordt veelal massage olie gebruikt, zodat de wrijving minder wordt en de massage soepel aanvoelt. Een geur kan helpen bij het ontspannen, denk aan lavendel of eucalyptus. Naast massage oliën, zijn er ook massage lotions, deze plakken over het algemeen minder en zijn makkelijker van de huid te verwijderen na een manuele massage.

Massage hulpmiddelen

Naast de verschillende soorten massages zelf, zijn er ook tal van hulpmiddelen voor het masseren. Hieronder een overzicht van een aantal fijne massage hulpmiddelen, die van pas komen bij het krijgen of geven van een welverdiende massage:

Hypersphere,
dit massage hulpmiddel is vergelijkbaar met de massage gun. Het apparaat komt met name van pas bij het voorbereiden en het activeren van de spieren, voorafgaand aan een fysieke inspanning

Massage rol, oftewel foamrol, voor een diepe spiermassage die je toepast met gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Geschikt voor een stevige massage, bijvoorbeeld na het sporten

Massage bal, dit hulpmiddel wordt veel gebruikt door fysiotherapeuten, voor het losmaken van stijve spieren en het verlichten van pijn

Acupressuur massage ringen, voor het ontspannen van de vingers. De massage ringen zijn meestal gemaakt van metaal en maken gebruik van drukpunten op de vingers

Voetrol, deze massage accessoire helpt om een fijne positie aan te nemen, bij het krijgen van een massage. Een voetenrol wordt vaak onder de voeten gelegd, om ondersteuning te bieden aan het lichaam, bijvoorbeeld tijdens een kuitmassage. Een knierol is een soortgelijk massage hulpmiddel, dat onder de knieën wordt geplaatst bij een rugmassage

Gezichtsroller, dit hulpmiddel wordt veelal gemaakt van een natuurlijke steensoort, zoals jade. De massage gezichtsroller wordt veelal samen met een losse steen gebruikt, voor het geven van een diepe gezichtsmassage

Conclusie

Er zijn tal van soorten massages, die voordelen bieden op zowel het fysieke als mentale vlak. Sommige massages zijn enkel ter ontspanning, terwijl andere bepaalde klachten en kwalen helpen te verminderen of voorkomen. Massages kunnen worden uitgevoerd door professionals (bijvoorbeeld een cupping massage), maar ook door jezelf of door je partner. Indien gewenst met behulp van handige massage tools, zoals bijvoorbeeld de massage gun. Hoe dan ook biedt een massage verschillende voordelen, waarbij het stimuleren van de bloedsomloop, het losmaken van de spieren en het zorgen voor ontspanning de meest voorkomende massage voordelen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.