Wat je kunt doen om je beter te voelen

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Je hebt altijd wel eens zo’n dag, dat je je mentaal niet goed voelt. Misschien loopt je relatie niet lekker, is er een conflict op je werk of zijn het allemaal kleine dingen samen die ervoor zorgen dat je niet op je best bent. 

Ongeacht de reden, zijn er gelukkig een aantal manieren om dit gevoel van jezelf niet goed voelen van je af te schudden. Hieronder een aantal tips, om je binnen mum van tijd weer goed te voelen.

Inhoudsopgave

Als je je beter voelt, kun je:

  • meer genieten van de mooie dingen in het leven
  • voel je je fysiek ook beter
  • ben je beter in staat om om te gaan met moeilijke situaties
  • vrolijk zijn werkt aanstekelijk en je zal anderen in je omgeving hiermee helpen

Tip 1: Acceptatie

Leg je erbij neer dat er dagen tussen zitten, dat je je mentaal niet goed voelt. Dit is geen reden tot paniek, iedereen maakt dit wel eens mee. Natuurlijk betekent dat niet, dat je niet mag proberen om je humeur te verbeteren. Maar, als het je niet lukt of als je er geen zin in hebt dan is dat maar zo. Je kunt ook tegen je omgeving zeggen dat je een rothumeur hebt, zodat je partner of vrienden weten dat het niet aan hen ligt dat je iets minder vrolijk bent dan normaal. Op deze manier hoef je ook niet te doen alsof. 

Tip 2: Kom erachter waarom je je niet fijn voelt

Probeer erachter te komen waar het gevoel vandaan komt en waarom je je rot voelt. Misschien ken je de oorzaak al, maar het kunnen ook kleine onderliggende dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ontzettend veel moeten regelen, het feit dat er geen leuke dingen in de planning staan of wellicht maak je je zorgen om iemand. Het kan werkelijk van alles zijn, maar dus ook een combinatie van meerdere dingen. Probeer alle dingen die niet lekker voelen op te schrijven of hardop te zeggen. Zo kun je erachter komen wat je dwars zit en het zal je een gevoel van opluchting geven. 

Tip 3: Ontspan

Vaak is het belangrijk om even tot jezelf te komen, als je je mentaal niet goed voelt. Veel problemen en zorgen gaan over anderen en het is soms nodig om dit even los te laten. Als je je niet goed genoeg voelt in een relatie bijvoorbeeld. 

Om je beter te voelen, is het goed om rust te nemen en eens goed te ontspannen. Vaak lukt het, als je je niet goed voelt, toch niet om dingen voor elkaar te krijgen, dus kun je dit maar beter ook niet proberen. Geef jezelf een dagje vrij, waarbij je niets moet maar alles mag. Doe bijvoorbeeld iets dat je leuk vind en maak je los van al je problemen. Je kunt ook yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen doen, om je hoofd leeg te maken. Ook online te volgen, waar en wanneer je maar wilt, zoals het online Yoga platform van Practice Happy with Yoga.

Yoga wetenschappelijke voordelen_fit voelen_meer energie ontspannen

Practice Happy with Yoga

Het online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit.

Overal, altijd en onbeperkt je Yoga practice doen!

Start Direct>>

Tip 4: Beweeg

Beweging zal je helpen om je nieuwe energie te geven en het gevoel van je niet goed voelen van je af te schudden. Als je beweegt maakt je lichaam stoffen aan, waardoor je je ook mentaal beter gaat voelen. Door je te concentreren op je lichaam, is het makkelijker om stress los te laten en het is een van de meest effectieve manieren om je beter te voelen.

Je kunt gaan sporten in de sportschool of gaan hardlopen, maar ook een dansje in de kamer of een wandeling in de buitenlucht werkt. Het doel is niet om zoveel mogelijk spiergroepen aan te pakken of calorieën te verbranden, maar om iets actiefs te doen. Als je geen fan bent van sporten, dan kun je ook gaan tuinieren of de Wii erbij pakken. Als het maar iets is waarbij je je lichaam aan het werk zet.

Tip 5: Verzorg jezelf extra goed

Als je jezelf niet goed voelt in je hoofd, kan het helpen om jezelf eens goed te verzorgen. Neem een lekkere warme douche of bad om te ontspannen en verzorg je lichaam extra goed. Trek daarna niet je joggingpak aan, maar kleding waar je je mooi in voelt en doe een lekker luchtje op. Vaak helpt het om je van binnen beter te voelen, als je zorg besteed aan de buitenkant. Doe dit niet voor iemand anders, maar echt voor jezelf. 

Geniet van het leven. Gewoon even plezier hebben zonder ergens over te hoeven nadenken.

Tip 6: Ga iets leuks doen

Soms is het enige dat je nodig hebt om je beter te voelen, iets leuks te gaan doen. Gewoon even plezier hebben zonder ergens over te hoeven nadenken. Wat dit is, verschilt per persoon. Voor de één is het een drankje doen met vrienden en voor de ander een ouderwetse spelletjesavond. Misschien word jij wel vrolijk van het beoefenen van een hobby, een potje voetbal in het park, een taart te bakken of door te knuffelen met je huisdier.

Iets leuks doen hoeft echt geen geld te kosten, want er zijn genoeg dingen te verzinnen om gratis plezier te maken. 

Tip 7: Lach

Lachen doen we als kind constant, maar vaak doen we het steeds minder naarmate we ouder worden. Toch kan lachen heel veel doen voor je gemoedstoestand. Er bestaat zelfs lachtherapie; een meditatievorm afkomstig uit India. Bij deze therapie is het de bedoeling dat je uit het niets begint te lachen, met als doel je lichaam te ontspannen. Als je lacht maakt je lichaam namelijk endorfines aan, die zorgen voor een gevoel van geluk en euforie. Dus trek die mondhoeken alvast maar omhoog.

Tip 8: Slaap het van je af

Soms voel je je zo onprettig, dat je echt nergens zin in hebt. Het beste dat je dan kunt doen om je beter te voelen, is een dutje. Misschien heb je wel heel slecht geslapen of de afgelopen periode onder veel spanning gestaan. Wat de reden ook is, even slapen (of uitrusten in bed) kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. 

Ik doe zelf graag yoga oefeningen voordat ik ga slapen van Practice Happy with Yoga.

Yoga_beter slapen_meer energie_fit voelen

Practice Happy with Yoga

Het online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit.

Overal, altijd en onbeperkt je Yoga practice doen!

Start Direct>>

Tip 9: Kies ervoor om je beter te voelen

Als je je niet goed voelt, dan komt dit slechte humeur door de manier waarop je met bepaalde dingen omgaat. Je kunt namelijk ook een andere keuze maken. Kies ervoor om vrolijk te zijn en om je dag een nieuwe wending te geven. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar als het niet goed voelen wordt veroorzaakt door kleine dingen, zal het je helpen om te besluiten dat je je dag niet laat verpesten door iets onzinnigs. Probeer om de dingen te relativeren.

Tip 10: Gebruik je slechte humeur als motivator

Om je beter te voelen, is het goed om te kijken naar de dingen die je wil veranderen. Je niet goed voelen, kan namelijk een sterke motivator zijn om actie te ondernemen. Het helpt je om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Probeer waarde te halen uit dit vervelende gevoel en gebruik het om je leven op een positieve manier te veranderen. Probeer jouw emoties voor je te laten werken. Zie het als een kans, om veranderingen door te voeren in je leven. Als je altijd alleen maar gelukkig bent, zou je ook niet kunnen groeien. 

Tip 11:  Neem het leven minder serieus

Probeer bij jezelf te achterhalen waarom je het leven zo serieus neemt. Misschien ben je erg perfectionistisch of ben je bang wat anderen van je denken of wil je jezelf bewijzen. Ga bij jezelf na of de oorzaak van dit rotgevoel, het echt waard is om je naar over te voelen.
Als je je beter wil voelen, kan het helpen je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden en te doen waar jij zin in hebt.

Tip 12: Geniet van het leven 

Veel mensen doen dingen omdat ze iets goed kunnen, maar laten ook veel dingen omdat ze er niet goed in zijn. Het is beter om dit los te laten, als je op zoek bent naar manieren om jezelf beter te voelen. Je hoeft niet overal goed in te zijn, om plezier te hebben. Hou je ontzettend van zingen, maar bak je er helemaal niets van? Laat dit je er dan niet van weerhouden om voor het plezier met jouw favoriete liedjes mee te zingen. Of misschien vind je het hartstikke leuk om te gaan tennissen, met iemand die er ook niets van bakt. Doe de dingen die je leuk vindt, gewoon omdat het je helpt om je beter te voelen. Niet omdat je er goed in moet zijn of omdat je iets wil bewijzen. Geniet van het proces en hou je minder bezig met het uiteindelijke resultaat. 

Weer goed voelen, energiek, fit minder stress

Practice Happy with Yoga

Het online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit.

Overal, altijd en onbeperkt je Yoga practice doen!

Start Direct>>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.